Spring naar inhoud

Achter de schermen

Het Dierentehuis Hoorn is het streekasiel voor de regio West-Friesland.

De algemene gang van zaken

Binnengekomen dieren gaan eerst in quarantaine. Zo snel mogelijk na binnenkomst worden ze nagekeken door de dierenarts. Alle asieldieren zijn ingeënt, gechipt, ontwormd en ontvlooid. De volwassen katten zijn bovendien gecastreerd of gesteriliseerd. Bij de plaatsing van kittens krijgen nieuwe eigenaren een kortingsbon om het kitten op de leeftijd van 6 maanden te laten castreren en steriliseren.
Hierna zijn de dieren klaar om herplaatst te worden. Ze gaan vanuit de quarantaine naar de open afdeling en kunnen dan meegenomen worden door een nieuwe baas. Mensen die een dier uit het asiel halen, betalen hiervoor een onkostenvergoeding.

Euthanasiebeleid

Het is nog steeds een wijdverbreid misverstand dat dieren die niet binnen een bepaalde termijn uit het asiel worden opgehaald, afgemaakt worden. Dit is absoluut niet waar! Een hond of kat die in het asiel terecht komt, krijgt alle tijd om een nieuwe baas te vinden. Er zijn dieren geweest die ruim een jaar in het asiel hebben gezeten voordat ze eindelijk een nieuw thuis vonden. Gelukkig komt dit maar zelden voor; verreweg de meeste dieren worden binnen een paar weken meegenomen.
Er zijn eigenlijk maar twee redenen waarom een asieldier geëuthanaseerd wordt: omdat het dier een ernstige ziekte heeft die niet verholpen kan worden, of omdat het zó agressief is dat het gevaar oplevert voor de medewerkers.

Vrijwilligers

In het Dierentehuis werken 4 betaalde krachten en een grote groep vrijwilligers. Samen zorgen zij ervoor dat de honden- en kattenverblijven elke ochtend worden schoongemaakt en dat de dieren hun voer en medicijnen krijgen. 's Middags worden er klanten rondgeleid en worden er diverse andere klusjes gedaan.
Zonder vrijwilligers zou het asiel niet kunnen draaien, daarom worden er altijd mensen gezocht die één of meerdere dagdelen willen komen helpen of een speciale taak op zich willen nemen. Zo zijn er sinds kort een aantal "knuffeloma's" actief die op gezette tijden langskomen om schuwe katten wat extra aandacht te geven.