Spring naar inhoud

Jaarverslag 2019

Aantal dieren

Onze opvangcijfers over de afgelopen 5 jaar zien er als voIgt uit:

Honden20152016201720182019
afstand3533303017
zwerf7458669160
overig11320
totaal110929912377
Katten20152016201720182019
afstand83821024973
zwerf199201261303271
overig411454
totaal286284377357348

U ziet bij de katten een lichte variatie per jaar maar wel een vrij constant totaalbeeld over de jaren heen. Bij de honden is dat niet zo: makkelijk herplaatsbare honden vinden steeds vaker via Facebook of Marktplaats een nieuw adres, en alleen de dieren waarbij dit niet lukt worden naar het asiel gebracht. Hierdoor neemt het totaal aantal asielhonden af en komen er naar verhouding steeds meer "probleemhonden" in het asiel terecht.

Hierdoor is helaas ook de gemiddelde verblijfsduur van een hond in het asiel flink gestegen: van gemiddeld 30 dagen in 2013 tot maar liefst76 dagen in 2019. Bij katten zien we dit veel minder en de verblijfsduur van katten die bij ons worden afgestaan blijft tot nu toe al jaren vrij constant rond de 32 dagen, ook in 2019.

Onze verwachting voor de toekomst is dat met name het aantal zwerfhonden zal afnemen doordat steeds meer honden gechipt zijn. In dat geval kan de eigenaar meteen gebeld worden als de hond buiten wordt aangetroffen. Het aantal katten dat gechipt is, blijft helaas nog beperkt en het overgrote deel van de gevonden katten heeft geen chip.

We proberen mensen wel te stimuleren om hun kat te laten chippen, hiervoor kunnen mensen op afspraak bij ons terecht en dat kost slechts 15 euro inclusief registratie. Zowel de beheerder als de assistent-beheerder hebben hun chipcertificaat behaald en mogen daarmee dieren van eigenaars chippen.

We hopen dat er in de toekomst ook steeds meer katten een chip zullen hebben en dat er daardoor minder zwerfkatten in het asiel terecht zullen komen.

TNR

Naast het opnemen van de normale zwerfkatten organiseert ons asiel ook zogenaamde TNR acties (Trap - Neuter - Return). Hierbij worden verwilderde populaties zwerfkatten in kaart gebracht en weggevangen met vangkooien. Katten die echt verwilderd blijken te zijn, worden na castratie/sterilisatie en voorzien van een chip weer uitgezet op de vangplek. Katten die tam blijken te zijn, worden niet teruggezet maar herplaatst.

In 2019 zijn er meerdere vangacties geweest en zijn in totaal 61 TNR-katten gevangen. Hiervan zijn er 23 weer uitgezet, 29 herplaatst en 9 geƫuthanaseerd.

De euthanasiegevallen zijn voornamelijk katten die FIV/FeLV positief bleken te zijn en jonge kittens met ernstige medische problemen.

Het relatief grote aantal herplaatste katten is te verklaren doordat er bij de gevangen katten veel nestjes zaten, waarvan de kittens nog te socialiseren waren.


Aantal vrijwilligers

In 2019 (peildatum 31 december) waren er in totaal 62 vrijwilligers actief voor ons dierentehuis:

29 schoonmakers/dierverzorgers in de ochtend 11 hondenwandelaars en kattenknuffelaars 5 bestuursleden, waarvan 3 tevens klusjesman 1 klusjesman zonder bestuursfunctie 16 nazorgvrijwilligers.

Op dit moment kunnen we het nog draaiende houden met onze vrijwilligers, maar we zien wel dat er steeds meer mensen weer een betaalde baan vinden en dat het aanbod van nieuwe mensen afneemt. Hopelijk blijft het ons ook in de toekomst lukken om genoeg vrijwilligers te werven.

Erkenning

In september 2019 heeft ons dierenasiel als eerste dierenopvangcentrum in Nederland de erkenning voor dierenopvangcentra gezelschapsdieren ontvangen van de Nederlandse Federatie Dierenopvang Organisaties (NFDO). Deze erkenning richt zich vooral op wettelijke eisen, zoals de vakbekwaamheid van de beheerder van het opvangcentrum, professionele omgang met dieren, juiste huisvesting van dieren, optimale diergezondheid en financiele transparantie. De erkenning is een garantie aan de consument en overheden dat het dierenopvangcentrum heeft geinvesteerd in deskundigheid, in het welzijn van de dieren en in deskundige voorlichting. Daarnaast garandeert de erkenning dat de organisatie financieel transparant is conform eisen die vergelijkbaar zijn met de eisen die voor de ANBI-status gelden. Kortom: de NFDO-erkenning maakt kwaliteit zichtbaar.

Groot onderhoud/verbouwingen

Opknappen badkamer

Al jaren stond op ons verlanglijstje om een keer de badkamer aan te pakken. Deze was sinds 1974 nauwelijks veranderd en voldeed niet meer aan de huidige eisen en aan de wensen van het personeel. Vooral de vaste, gemetselde badkuip was lastig: zeker bij het wassen van kleine hondjes moest je veel te diep voorovergebogen staan, erg belastend voor je rug. Ook waren er inmiddels aardig wat hoekjes van tegels afgebrokkeld en stond een van de vaste kasten eigenlijk flink in de weg. Gelukkig hadden we vorig jaar eindelijk de mogelijkheid om te gaan verbouwen.

Onze vrijwillige klusjesmannen hebben het oude bad en de vaste kasten eruit gesloopt en de nieuw gekochte en zelf gemonteerde kasten geplaatst. Een onnodige tussendeur werd meteen dichtgemetseld. Frisse nieuwe tegels waren ook snel gekocht en omdat de klusjesmannen goed kunnen tegelen, hoefde daar gelukkig geen betaalde kracht voor ingehuurd te worden. Alvorens er getegeld kon worden is door onze eigen mensen de oude stuclaag verwijderd. Wel is er voor het aanbrengen van een nieuwe stuclaag een stukadoorsbedrijf in de arm genomen. Er is meteen tot aan het plafond getegeld, veel hygienischer dan de oude situatie met tegels tot ooghoogte.

De oude radiator begon al flink te roesten en is vervangen door een nieuwe, meer efficiente convector.

Ook is er een nieuwe dubbele kattenkooi aangeschaft omdat er af en toe een zieke kat in de badkamer wordt opgevangen die bijvoorbeeld extra warm moet zitten en/of regelmatig gecheckt moet worden. Er stond daarom altijd al een kooi in de badkamer maar ook deze voldeed niet meer aan de huidige huisvestingseisen. Grootste uitgave in de nieuwe badkamer was het nieuwe bad, uitgezocht na bezoeken aan trimsalons om hun ervaringen te horen. Het is een kunststof exemplaar geworden, in hoogte verstelbaar en met een tussenplateau voor kleine honden zodat je altijd op een goede hoogte kunt werken zonder diep te bukken.

Daarmee voldoet hij aan alle ARBO-eisen en kunnen de honden veilig en verantwoord gewassen worden.

Opknappen koffiekamer

Ook onze koffiekamer dateert al uit 1974. En omdat het zoveelste-handse keukenblokje echt niet meer verder kon, moest hier ook iets nieuws voor komen.

We hadden hierbij het geluk dat een van de eigenaars van Kramer Keukens in haar schaarse vrije tijd vrijwilligster is bij ons. Daarom boden zij spontaan aan om de nieuwe keuken voor maar liefst 80% te sponsoren, waardoor het voor ons financieel haalbaar werd. Inclusief een nieuwe koelkast want ook die was al oud en niet energiezuinig. Er is ook meteen een keukenboiler aangeschaft zodat het water nu direct warm is; vroeger moest het warme water van twee ruimtes verderop komen en duurde het lang voordat het op temperatuur was. Ook hier zijn de oude radiatoren vervangen door een nieuwe, meer efficiƫnte convector.

Tenslotte zijn er nieuwe stapelbare stoelen aangeschaft voor rond de koffietafel zodat de vrijwilligers weer enigszins comfortabel kunnen zitten. De oude stoelen hadden hun beste tijd gehad en er waren meerdere met een losse leuning of speling in de rugsteun. Ook in deze ruimte is door de klusjesmannen de stuclaag verwijderd en zijn alle wanden tot aan het plafond betegeld.

Op de betegelde paden van de negen velden voor de honden is een betonnen laag aangebracht. Het probleem was dat het onkruid telkens door de naden van de tegels en langs de beplating van de afscheiding tussen de velden bleef terugkomen zodat de vrijwilligers een groot deel van het jaar bezig waren met het verwijderen van het onkruid. Met bestrijdingsmiddelen spuiten was uiteraard uit den boze. Om alle paden te bedekken met een laag van ca 12 cm was bijna 80 kub beton nodig. Hierdoor is het probleem van ongebreidelde onkruidgroei voor de vrijwilligers uit de wereld.

Overige activiteiten

Promotie asieldieren

Alle plaatsbare asieldieren worden op de landelijke asielsite www.dierenasiels.com geplaatst en doorgelinkt naar onze eigen website, www.dierenasiel-hoorn.nl

Naast de website heeft het asiel ook een Facebookpagina. Hier publiceren we nieuwtjes, plaatsen we gevonden dieren om de eigenaar te vinden en brengen we asieldieren extra onder de aandacht. Ook plaatsen we elke week een asieldier in de huis-aan-huis zondagskrant.

Fondsenwerving

Ons asiel heeft een aantal sponsors die maandelijks of jaarlijks een vast bedrag betalen en daarmee een kattenhokje of hondenkennel sponsoren. De sponsors krijgen een bordje aan dit hok en ze ontvangen tweemaal per jaar een nieuwsbrief.

In bijzondere gevallen wordt een extra actie gehouden om geld in te zamelen. Dit is bijvoorbeeld in 2018 gebeurd om een nieuwe wasmachine en droger bij elkaar te krijgen. In 2019 hebben we geen speciale actie gehouden.

Open dag

De jaarlijkse open dag houden we altijd in het weekend rond Dierendag, in 2019 op zaterdag 5 oktober.

Het voornaamste doel van onze jaarlijkse open dag is om mensen op een laagdrempelige manier kennis te laten maken met ons asiel. Men kan vragen stellen over het asielwerk en over de mogelijkheden voor pension (vakantieopvang) voor de eigen hond of kat.

Bovendien was de hondenschool aanwezig met hun demoteam gehoorzaamheid, een honen- en kattenquiz en een hindernisparcours om met de eigen hond te proberen.

Ook werd een verkoop gehouden van tweedehands dierenspullen. Dit heeft ca. 500 euro opgebracht. Uiteraard werden ook de aanwezige asieldieren gepresenteerd, maar gezien de drukte is de open dag niet de meest geschikte dag om een dier uit te kiezen. Mensen die interesse hebben in een dier, laten we daarom altijd op een later tijdstip terugkomen zodat men in alle rust met het dier kan kennismaken en alles bespreken.